Placuszki z cukini
Chyba powinnam zmienić nazwę bloga na cukiniowy zawrót głowy. Otóż znowu przedstawiam Wam przepis na "coś" z cukinii. No, ale cóż zrobić. Cukinie tak ładnie patrzą z grządki, żeby je tylko zerwać. Dzisiaj dla Was placuszki z cukinii. Proste, tanie i bardzo smaczne:)
Składniki:
2 średnie cukinie
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżki soli
pieprz
2 jajka
ok.6 łyżek mąki pszennej
olej
Przygotowanie:
1. Cukinie obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na ok.20 minut. Odciskamy delikatnie nadmiar wody.
2. Cebulę trzemy na tarce, czosnek drobno kroimy i dodajemy do cukini.
3.Dodajmy jajka i mąkę - dokładnie mieszamy. Dodajemy pieprz do smaku ( wg. uznania).
4. Smażymy placuszki na rozgrzanym oleju.
Gotowe:)
Jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie - można dodać trochę mąki. Placuszki po usmażeniu warto odsączyć z oleju ręcznikiem papierowym.
Podajemy same, ze śmietaną lub sosem czosnkowym.
Hasta Luego:)
Składniki:
2 średnie cukinie
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżki soli
pieprz
2 jajka
ok.6 łyżek mąki pszennej
olej
Przygotowanie:
1. Cukinie obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na ok.20 minut. Odciskamy delikatnie nadmiar wody.
2. Cebulę trzemy na tarce, czosnek drobno kroimy i dodajemy do cukini.
3.Dodajmy jajka i mąkę - dokładnie mieszamy. Dodajemy pieprz do smaku ( wg. uznania).
4. Smażymy placuszki na rozgrzanym oleju.
Gotowe:)
Jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie - można dodać trochę mąki. Placuszki po usmażeniu warto odsączyć z oleju ręcznikiem papierowym.
Podajemy same, ze śmietaną lub sosem czosnkowym.
Hasta Luego:)
Komentarze
Prześlij komentarz