Zupa krem z pora
Natłok obowiązków sprawił, że naprawdę dawno mnie tutaj nie było. Co prawda z gotowania nie zrezygnowałam, lecz zabrakło już czasu na publikację czegoś nowego. Postanowiłam po raz już kolejny się poprawić. Przedstawiam Wam przepis na pyszną rozgrzewającą zupę, tak potrzebną w te okropne, październikowe dni.
Składniki:
3 pory
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu
3 ziemniaki
masło
sól
pieprz
Przygotowanie.
1. Pory kroimy w plasterki. Ząbki czosnku drobno siekamy. Wrzucamy do garnka na rozgrzane masło. Dusimy do momentu zeszklenia.
2. Do garnka z dolewamy bulion. Wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawiamy pieprzem i solą.
3. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Blendujemy na jednolitą masę. ( W razie potrzeby można jeszcze przetrzeć przez sitko). Doprawiamy jeszcze do smaku i gotowe:)
Zupę można podać z grzankami, lub groszkiem ptysiowym z keksem śmietany. U mnie królowała dzisiaj druga opcja:)
Hasta Luego:)
Komentarze
Prześlij komentarz