Ciasto jogurtowe ucierane z porzeczkami
Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na coś słodkiego, prostego i szybkiego. Tym razem wykorzystuje to co rośnie w przydomowym sadzie, a mianowicie czerwone porzeczki. Kwaskowatość porzeczek idealnie komponuje się ze słodyczą ciasta i cukru pudru. Ciasto wychodzi orzeźwiające.
Składniki:
4 jajka
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
3/4 szklanki oleju
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
czerwone porzeczki
cukier puder
1. Jajka ucieramy na gładką masę wraz z cukrami.
2. Stopniowo dodajemy jogurt naturalny i olej. Delikatnie mieszamy
3. Powoli po jednej łyżce dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. ( Ja zawsze wcześniej przesiewam mąkę wraz z proszkiem przez sitko).
4. Gładką masę przelewamy do blaszki ( wcześniej posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą).
5. Na wierzch dodajemy porzeczki
6. Pieczemy w temp 180 stopni ok.50 minut.
7. Gdy ciasto wystygnie posypujemy cukrem pudrem.
Gotowe:)
Zamiast porzeczek możecie użyć innych owoców:)
Hasta Luego:)
Składniki:
4 jajka
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
3/4 szklanki oleju
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
czerwone porzeczki
cukier puder
1. Jajka ucieramy na gładką masę wraz z cukrami.
2. Stopniowo dodajemy jogurt naturalny i olej. Delikatnie mieszamy
3. Powoli po jednej łyżce dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. ( Ja zawsze wcześniej przesiewam mąkę wraz z proszkiem przez sitko).
4. Gładką masę przelewamy do blaszki ( wcześniej posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą).
5. Na wierzch dodajemy porzeczki
6. Pieczemy w temp 180 stopni ok.50 minut.
7. Gdy ciasto wystygnie posypujemy cukrem pudrem.
Gotowe:)
Zamiast porzeczek możecie użyć innych owoców:)
Hasta Luego:)
Komentarze
Prześlij komentarz